
ویژگی توجه به مشکلات و پیگیری مسائل مختلف از سوی استاندار جدید مزیتی است که فضایی جدید در استان خلق کرده است.
اما شرایط خاص استان هرمزگان و شهر بندرعباس ایجاب می کند استاندار هرمزگان با هوشیاری و فراستی بسیار فراتر از حد معمول با مسائل برخورد کند.
در همین ابتدای کار، نشانه های نگران کننده ای به چشم می خورد که احتمال سوء استفاده از حُسن نیت و نگاه مشفقانه استاندار را افزایش داده است.
به نظر می رسد برخی برای پیشبرد اهداف خود در حال تحمیل هزینه معنوی به استاندار و گذاشتن بار مادی بر گردن مردم هستند.
این افراد جهت جلب نظر استاندار برای تحقق سوداهای خود، نزد استاندار دروغ نمی گویند اما روش راهبردی اشان پنهان کردن نیمی از حقیقت است.
مصداق عینی این رویکرد ماجرای باشگاه آذرخش است که قصه ای پرسوز و گداز و صد البته واقعی از چالش های مالی آن نزد استاندار طرح کرده و با فضاسازی رسانه ای نیز آن را پررنگ تر جلوه می دهند.
در این که باشگاه باید مورد حمایت مالی قرار گیرد جای کوچکترین شک و شبهه ای نیست اما آیا تمام داستان این باشگاه را برای استاندار تعریف کرده اند؟
آیا به ایشان گفته اند مدیر عامل فعلی تیم که عضو دوره چهارم شورای شهر بندرعباس بوده است در چه شرایطی به این سمت رسیده است؟
ایشان که همزمان با عضویت در شورای شهر، مجری و پیمانکار پروژه های مهم شهری بود قرار بود با این هدف مدیر عاملی تیم را بر عهده بگیرد تا بتواند در قبال سود ناشی از پروژه های شهرداری، بخشی از این سود را برای تیم هزینه کند و همچنین به عنوان یک فعال اقتصادی شناخته شده، برای تیم حامی و اسپانسر بیابد.
اما در عمل نه تنها هزینه این باشگاه به ظاهر خصوصی از دوش بودجه عمومی برداشته نشد،بلکه در مقاطعی توانست از دیگر همکاران خود در شورای چهارم، رای موافق و مصوبه ای برای کمک ۲۰۰ میلیون تومانی به این باشگاه از بودجه شهرداری، آن هم درست در اوج دوران فعالیت های تبلیغاتی انتخابات شورای پنجم که خود نیز کاندیدای آن بود بگیرد.
این بار اما کندن دوباره پول از هیکل اعتباری نحیف شهرداری چندان آسان نبود و به همین دلیل ابتدا برای آن فضاسازی عمومی صورت گرفت و بعد مساله را پیش استاندار جدید مطرح کردند.
بر اساس اخبار رسیده، که امیدواریم درست نباشد، قرار است اداره امور مالیاتی مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان از عوارض ارزش افزوده سهم شهرداری را به حساب این نهاد واریز کند تا در اختیار باشگاه آذرخش قرار بگیرد.
این در حالیست که شهر و شهرداری نیازها و اولویت های بسیار مهمتری دارد و قرار نیست درآمدهای قطره ای آن، در قالب شعارهای احساساتی و جو زده در اختیار یک باشگاه خصوصی قرار گیرد.
هنوز فراموش نکرده ایم که تنها چهار روز قبل، بیش از ۲۳۰ نفر از کارکنان هتل هرمز پیش چشم مهمانان داخلی و خارجی، برای دریافت حقوق معوق پنج ماه گذشته خود دست از کار کشیدند.
این در حالیست که شهرداری بندرعباس با بدهی ۳۵۰ میلیون تومانی تا زمان این تحصن، بزرگترین بدهکار هتل هرمز بود.
وضع خدمات شهری و نظافتی شهر نیز قطعا پیش روی استاندار تیزبین بوده و هست.
آیا رواست در چنین شرایطی، ۵۰۰ میلیون تومان از اعتبار شهرداری خرج تیمی خصوصی شود که چاه ویل مشکلات مالی آن پر نشدنی است؟
تاکید می کنیم که تعدادی از اعضای شورای شهر، خود با این تصمیم مخالفند و در خفا و آشکار خود را ناچار به اجرای خواسته مدیریت عالی استان جلوه می دهند که صد البته تصمیم استاندار دلسوزانه و مشفقانه اما چه بسا بدون اطلاع از سوابق این باشگاه به ظاهر خصوصی بوده است.
در نهایت همانگونه که اشاره شد، هزینه معنوی این تصمیم بر عهده استاندار و تاوان مادی آن بر گردن تک تک مردمیست که این پول در حقیقت مستقیم از جیب آنان خارج شده است.
بی تردید مدیریت عالی استان با تجربه و توانمندی اثبات شده خود، می توانند راههای کم هزینه تری برای تقویت بنیه ورزش استان پیدا کنند و بهتر است تا دیر نشده، تدبیر دیگری برای این چالش بیابند تا خدای ناکرده عده ای گمان نکنند توانسته اند با اطلاعات نصفه و نیمه خود، به آنچه می خواهند دست یابند.
لازم است استاندار هرمزگان در مواجهه با درخواست های ریز و درشتی که نزد ایشان سرازیر می شود، پیش از هر گونه تصمیم خیرخواهانه، ابتدا سابقه و پرونده کامل، آن هم از منابعی که ذینفع نیستند را طلب کنند.
این موضوع در مواردی که یک پای آن به هر ترتیب نهاد عمومی شهریست اهمیت بیشتری دارد.
ماجرای تجمع مهندسی شده غرفه داران بازار جدید ماهی فروشان مقابل استانداری، نمونه ای دیگر از رویکرد "فشار از پایین و چانه زنی از بالا" توسط این نهاد است. |